Tandskydd

Viktiga skydd för säsongen 2022/2023

Ta del av Svenskans nya regler angånde tand-, hals- och ansiktsskydd.

Från och med i år så har åldersregeln för vissa skydd tagits bort och det är bl.a. en försäkringsfråga.

Detta gäller alltså samtliga Veteransishockeyspelare, oavsett ålder – annars gäller inte försäkring etc. Det är upp till var och en att ha ordentliga skydd på sig. 

Utdrag från Spelregler för ishockey 2022-2023

9.7 ANSIKTSSKYDD OCH VISIR
Alla spelare måste bära ett visir, korrekt monterat i hjälmen. Visiret ska fästas på så sätt att det skyddar som avsett mot ögonskador. Det är inte tillåtet att delta i spelet med ett trasigt visir eller med ett visir som är vinklat på så sätt att skyddsfunktionen minskas, eller på så sätt att det riskerar att skada en motståndare.

9.12 HALSSKYDD
Alla spelare ska bära halsskydd avsedda för ishockey. 11) Halsskyddet ska bäras runt halsen på avsett sätt. Det är inte tillåtet att vika ned eller avsiktligt placera halsskyddet lågt. Det är heller inte tillåtet att modifiera eller skära sönder eller på annat sätt ändra på halsskyddet. Det ska ha samma funktion och form som det har från tillverkaren. En spelare som bryter mot denna regel på något sätt ska avvisas från rinken och varnas. Vid en andra förseelse ska mindre straffet för Illegal Equipmentutdömas (se Regel 12). I SHL och i HA ska förseelser mot denna regel även anmälas till disciplinnämnden.

9.13 TANDSKYDD
Alla spelare som inte spelar med heltäckande ansiktsskydd ska använda tandskydd. Ett tandskydd syftar till att skydda tänderna och käken från skador. Tandskydd kan också skydda mot hjärnskakning. Tandskyddet ska vara anpassat för individen. En spelare som tappar sitt tandskydd under spel får spela klart bytet. En spelare som bryter mot denna regel på något sätt ska avvisas från rinken och varnas. Vid en andra förseelse ska mindre straffet för Illegal Equipmentutdömas (se Regel 12). I SHL och i HA ska förseelser mot denna regel även anmälas till disciplinnämnden.

Peter Blomqvist 22-10-14