Regler för veteranishockey

SHL Referee

Inom Stockholms Veteranishockeyförbund ska vi bedriva vår verksamhet som friskvård & motionsidrott i trevlig och vänskaplig tävlingsform.

Deltagande

Spelare som spelar i +35 Elit får inte spela för samma förening i +35 div 1 eller div 2. +35 Elit ska betraktas denna säsong som en stängd serie.

Som spelare tillhör man sitt lag, om en spelare upptäckts att han/hon spelar för 2 olika lag i samma serie ( t ex +45 Elit) som kommer det felande laget tilldömas förlust med 5 – 0. Spelare som spelar i +35 Elit och spelar i +35 div 1 eller div 2 i samma förening så ska även då det felande laget tilldömas förlust med 5 – 0. Samma gäller om en målvakt är för ung och man som lag har inte kommit överens med motståndarna före match. Detta skall skrivas in på matchprotokollet före match och signeras av båda lagledarna. Givetvis om ett icke felande lag vinner i alla fall med t ex 7 – 1 så gäller detta slutresultat, målskillnaden kan vara avgörande för placering i serierna.

Spelare som deltagit i seriespel i division 3 (eller kval till div. 3) och uppåt får ej deltaga i veteran serien under samma säsong. Lag som deltar med spelare enligt ovan kommer straffas med förlust och 0 - 5 som resultat. Om inte det icke felande laget vinner matchen med större målskillnad.

Spelare får delta i olika föreningar, men inte i samma åldersgrupp. Tex går det bra att spela för en förening i +35 och i en annan i +45.

Åldersregler för deltagande
Målvakt eller utespelare som fyller 35 år under 2023 eller 2024 så får man delta i +35-serierna säsongen 2023/24. Likadant uppåt i seriegrupperna (45 år för 50-serier osv).
Specifikt för målvakter: Målvakter som fyller 40 år under 2023 eller 2024 får delta i +45-serierna säsongen 2023/24. Likadant de andra seriegrupperna, förutom +35-serierna där ovanstående regel alltid gäller. Men detta ska man informera motståndarlaget i god tid förre match, helst redan man kommer överens om matchdatum.
Om en underårig spelare deltar i veteranishockeyspel, tilldelas det felande laget förlust med 5-0.

Anmälningsavgift

Anmälningsavgiften är 3400:- för säsongen 2023/2024 och gäller för en förening, oavsett antal anmälda lag. I den inkluderar en lagförsäkring, TSM m.m. Anmälningsavgiften inbetalas till Bankgiro 5595-2931 senast 31 augusti. Förseningsavgiften är 1000:-.

Samtliga spelare måste vara registrerade i TSM och är därmed försäkrade via en förening. Det är går inte att registrera i efterhand, om olyckan skulle vara framme.

Match

Protokoll/anmälan resultat

Inför matcherna skall matchen registreras i TSM efter överenskommelse med bortalaget. Laget som utför registreringen är det lag som står som hemmalag i TSM.

Matchprotokoll skall föras vid samtliga matcher (även vänskapsmatcher). Samtliga deltagande spelare måste vara registrerade i protokollet. Kontrollera noga att alla är inskrivna med rätt tröjnummer. Lagledarna i respektive lag skriver under protokollet innan matchstart.

Innan man kan spela match, så måste varje spelare se till att vara registrerad i TSM och därmed försäkrade via en förening. Detta går inte att registrera i efterhand.

Finns inga funktionärer för tidtagning och protokollföring, måste det lag som står som hemmalag ta någon/några spelare och sätta i funktionärsbåset.

Efter att matchen spelats ska domare skriva under protokollet. Kopian lämnas till bortalaget och originalet behålls och arkiveras av hemmalaget, detta är viktigt för försäkringsskyddet.

Resultaten rapporteras sedan in av hemmalaget (enligt TSM) i TSM, senast två dagar efter spelad match.

Betalning domare

Betalning till domarna sker med kontanta medel, Swish eller på annat sätt. Betalning ska ske direkt efter spelad match. Domarkvitto för utskrift.

Spelregler för veteranishockey

I DM är det inte tillåtet att skjuta slagskott, även om 2 lag från Elit-serien möter varandra.

Vid oavgjort i DM vid full tid. Förlängs matchen med Sudden Death max 1 x 5 minuter, första målet vinner. Om matchen ej avgörs under Sudden ska den avgöras med straffar. Man börjar med 3 straffar per lag, varannan gång. Om matchen ändå inte är avgjord efter 3 straffar per lag fortsätter man med 1 straff per lag till lagen skiljs åt.

  • I serierna +35 Elit är slagskott tillåtet.
  • Klassisk icing gäller – inte hybrid eller touch icing.
  • Tacklingar är helt förbjudet i samtliga serier.
  • Spelare som drar på sig 3 x mindre straffet ska lämna matchen för fortsatt spel. Ersättare ska avtjäna den 3:e utvisningen för mindre straffet. Obs!!! Om en spelare avtjänat ett lagstraff ska detta inte räknas in som ett mindre straff.
  • Minsta antal spelare för att starta en match är minst 5 ombyta utespelare + 1 mv.

I övrigt så tillämpar vi Svenska Ishockey Förbundets regler - Spelregler för ishockey 2022-2023

Senast uppdaterad: 23-09-15 av Peter Blomqvist