Tävlingsbestämmelser för veteranishockey 2024/25

SHL Referee

Inom Stockholms Veteranishockeyförbund ska vi bedriva vår verksamhet som friskvård & motionsidrott i trevlig och vänskaplig tävlingsform.

Deltagande

Åldersregler
35 år och äldre R-Licens Födda 1990 och äldre
45 år och äldre R-Licens Födda 1980 och äldre
50 år och äldre R-Licens Födda 1975 och äldre
55 år och äldre R-Licens Födda 1970 och äldre
60 år och äldre R-Licens Födda 1965 och äldre
Spelare som under kalenderåret då spelåret slutar, uppnår angiven ålder tillhör respektive ålderskategori.
Åldersregler målvakter
35 år och åldre Födda 1990 och äldre Får delta i +35
40 år och äldre Födda 1985 och äldre Får delta i +45
45 år och äldre Födda 1980 och äldre Får delta i +50
50 år och äldre Födda 1975 och äldre Får delta i +55
55 år och äldre Födda 1970 och äldre Får delta i +60

Målvakt som under kalenderåret då spelåret slutar, uppnår angiven ålder får delta i respektive ålderskategori enligt ovan.

Om man vill ha ett undantag från målvaktens ålder, enligt ovan, skall man informera motståndarlaget i god tid förre match, helst redan när man kommer överens om matchdatum.

Undantaget skall skrivas in på matchprotokollet före match och signeras av båda lagledarna.

Regler för matchdeltagande

Spelare som spelar i +35 Elit får inte spela för samma förening i +35 div 1 eller div 2. +35 Elit ska betraktas som en stängd serie.

Som spelare tillhör man sitt lag, dvs man får inte representera 2 olika lag i samma serie.

Spelare som spelar i +35 Elit, får inte spela i +35 div 1 eller div 2 i samma förening.

Spelare som deltagit i seriespel i division 3 (eller kval till div. 3) och uppåt får ej deltaga i veteranserier under samma säsong.

Spelare får delta i veteranspel för olika föreningar, men inte i samma åldersgrupp. Tex går det bra att spela för en förening i +35 och i en annan i +45.

Bestraffning

Om det framgår att ett lag brutit mot någon av ovanstående åldersregler eller regler för matchdeltagande, kommer det felande laget att tilldömas förlust med 5-0.Om inte det icke felande laget vinner matchen med större målskillnad, då gäller detta slutresultat. Målskillnaden kan vara avgörande för placering i serierna.

Anmälningsavgift

Årsavgiften för 2024/25 är, per förening, enligt följande:

  • 1700:- för föreningar som spelade i veteranserier säsongen 2023/24
  • 3500:- för nya föreningar som tillkommer till säsongen 2024/25

 Anmälningsavgiften inbetalas till Bankgiro 5595-2931 senast 31 augusti. Förseningsavgiften är 1000:-.

Spelarregistrering och -försäkring

Samtliga spelare måste vara registrerade i TSM och är därmed försäkrade via en förening. Det är går inte att registrera i efterhand, om olyckan skulle vara framme. Veteranspelare skall säsongsregistreras med R-licens. Spelar man även i en vanlig serie, tex. Div 5, så gäller den registreringen (som registreras på laget). Läs mer om försäkringen på Svenska Ishockeyförbundets hemsida

Match

Protokoll/anmälan resultat

Inför matcherna skall matchen registreras i TSM efter överenskommelse med bortalaget. Laget som utför registreringen är det lag som står som hemmalag i TSM.

Matchprotokoll skall föras vid samtliga matcher (även vänskapsmatcher). Samtliga deltagande spelare måste vara registrerade i protokollet. Kontrollera noga att alla är inskrivna med rätt tröjnummer. Lagledarna i respektive lag skriver under protokollet innan matchstart.

Innan man kan spela match, så måste varje spelare se till att vara registrerad i TSM och därmed försäkrade via en förening. Detta går inte att registrera i efterhand.

Finns inga funktionärer för tidtagning och protokollföring, måste det lag som står som hemmalag ta någon/några spelare och sätta i funktionärsbåset.

Efter att matchen spelats ska domare skriva under protokollet. Kopian lämnas till bortalaget och originalet behålls och arkiveras av hemmalaget, detta är viktigt för försäkringsskyddet.

Resultaten rapporteras sedan in av hemmalaget (enligt TSM) i TSM, senast två dagar efter spelad match.

Betalning domare

Betalning till domarna sker med kontanta medel, Swish eller på annat sätt. Lagen betalar var sin domare. Hemmalaget betalar den domare som ska ha den högsta ersättningen. Betalning ska ske direkt efter spelad match. Domarkvitto för utskrift.

Spelregler för veteranishockey

Vid oavgjort i DM vid full tid. Förlängs matchen med Sudden Death max 1 x 5 minuter, första målet vinner. Om matchen ej avgörs under Sudden ska den avgöras med straffar. Man börjar med 3 straffar per lag, varannan gång. Om matchen ändå inte är avgjord efter 3 straffar per lag fortsätter man med 1 straff per lag till lagen skiljs åt.

  • Klassisk icing gäller – inte hybrid eller touch icing.
  • Tacklingar är helt förbjudet i samtliga serier.
  • Slagskott är förbjudna i samtliga veteranserier och DM.
  • Spelare som drar på sig 3 x mindre straffet ska lämna matchen för fortsatt spel. Ersättare ska avtjäna den 3:e utvisningen för mindre straffet. Obs!!! Om en spelare avtjänat ett lagstraff ska detta inte räknas in som ett mindre straff.
  • Minsta antal spelare för att starta en match är minst 5 ombyta utespelare + 1 mv.

I övrigt så tillämpar vi Svenska Ishockey Förbundets regler - Spelregler för ishockey 2024-2025

Senast uppdaterad: 24-06-19 av Peter Blomqvist